lördag 8 februari 2014

En tomhet av lycka...

 
Jag känner mig just nu väldigt tom inombords. Ett välbehag, ja visst, men en stor tomhet...
 
Jag har nyligen lämnat ifrån mig en quilt som jag levt med under ganska lång tid. Jag har ägnat den många timmar - hur många 'vågar' jag inte tänka på. Men den har varit ett kärt sällskap sedan långt innan jul och hjälpt mig skingra många tankar om min situation och hälsa just nu. Den har liksom blivit en del av mig, men nu har den blivit någon annans...
 
 
När min dotters fröken kom fram till mig för en tid sedan och sa att hon ville jag skulle sy en quilt till henne, tänkte jag först att 'hon vill nog bara vara snäll'. Så jag tog det inte så allvarligt.
 
Men efter att hon sagt samma sak både en och två gånger till, trillade kronan ner. Hon ville verkligen att jag skulle sy en quilt till henne!
 
 
Hon tog en sväng förbi min ateljé en dag efter jobbet, för att se om det fanns några tyger och mönster som föll i smaken. Och det gjorde det! Saken är faktiskt den att hon valde exakt samma tyger som i quilten jag precis bloggat om, men ett helt annat mönster. Tänk att två quiltar kan bli så olika med i stort sätt samma material!
 
 
Hon ville att den skulle bli stor - faktiskt den största jag sytt! Och dessutom skulle den frihandsquiltas... Lite pirrigt var det allt att få ett sådant uppdrag, men en stor ära! 610 bitar blev det i bara lapptekniksbiten i mitten.
 
 
Efter att jag räknat ut hur många bitar som behövdes till varje block, packade jag upp fyra charm packs och delade upp bitarna i olika högar. Några skulle skäras på tvären, några på längden och några en gång till. Ett antal småbitar i vitt behövdes också - typ så där en 280 stycken!
 

 
Block för block syddes ihop och skars rent för att passas ihop med varandra. Efter att jag sytt dit bården runt om var det dags att quilta ihop lapptekniken med bakstycke och vadd.
 
Då kommer mina 'urläckra' gummihandskar fram;) De kanske ser lite groteska ut, men bra är de! De hjälper mig att få bra grepp om arbetet när jag syr.
 

Eftersom quilten var så stor fick jag prova en ny teknik. Hela arbetet skulle ju hanteras i min 'lilla' symaskin. Därför fick jag dela vadden i två delar och quilta ihop en halva i taget. Det gick faktiskt riktigt bra!
 
 
Men nu, som sagt, har quilten fått byta hem. Förhoppningsvis kommer den att värma både en och två soffsittare samtidigt!
 
Nog så räcker storleken allt!
 

6 kommentarer:

 1. Men vilken vacker quilt! Jag förstår verkligen att du kommer att sakna den, den andas kärlek och tålamod:). Så skickligt gjort!
  Helen

  SvaraRadera
 2. Ett fantastiskt arbete av Dig, tycker jag.
  Tygerna "fastnade jag för" redan när Du visade Din förra quilt. Och här har Du dessutom använt Dig av en del vitt tyg också.

  Dollandesign

  SvaraRadera
 3. vacker... jag är säker på att hon kommer att bli helnöjd!
  Ha det gott min vän, kram...

  SvaraRadera
 4. Du syr så underbara kviltar. Tyger och färger, så ljuvliga.
  Gudrun

  SvaraRadera
 5. Oj oj oj så fin! Och inte minst frihandsquiltningen, den ser helt fantastisk ut, (jag hittar inte rätt ord).

  SvaraRadera
 6. Underbart vackert! Vilket jobb! Din dotters fröken kan vara lycklig att ha en så fin quilt i sin ägo.

  SvaraRadera

En liten kommentar värmer hjärtat!