söndag 13 september 2015

Mini charm väska, del 1


För säkert ett år sedan sydde jag ett gäng väskor som på bilden och jag tror bestämt jag till och med bloggade om dem vid det tillfället. Men i samband med att jag, för en tid sedan, la ut en bild på väskorna på sociala media, blev både 'en och en annan' i detta avlånga land inspirerade och sugna på att sy likadana.


Därför ska jag här försöka beskriva med ord och bilder hur jag gjort. Beskrivningen är anpassad till en sk. mini charm pack som finns i butiken. Det är små buntar med färgkoordinerade tyglappar och är helt underbara att sy med. Jag har precis fyllt på med många olika kollektioner i butiken, så det säkert passar de flesta smaker.


Börja med att öppna ditt paket och lägg ut tygbitarna enligt bilden nedan. Tänk på att sprida ut både färger och mönster på lapparna så det blir en bra blandning. Den översta och nedersta raden kommer bilda ovansidan och översta delen av sidorna av väskan. De två mittersta raderna bildar botten och nedersta delen av sidorna. Här får man tänka till lite när man placerar ut rutorna, så mönstret inte hamnar upp-och-ner när väskan är färdig. Du kommer att få två små lappar över, men en av dem får du användning av lite längre fram.


När du är nöjd med placeringen av lapparna, syr du ihop varje rad för sig och pressar sömsmånen varannan rad åt höger och varannan åt vänster. Gör du så, är det mycket lättare att få 'mötet' mellan lapparna finare och mer exakta.Efter detta moment är det dags att sy ihop raderna med varandra till en färdig framsida.


Nu har du två val - ett enklare och ett snäppet svårare - båda har med dragkedjan att göra. Jag väljer att visa det lite svårare alternativet då du syr in dragkedjan och dess sömsmån in i väskan.

Ta en bit vadd och ett tyg till insidan, båda i något större storlek än lapptekniken. Väljer du den enklare varianten, lägger du ihop lapptekniken med vadd och insidetyg. Du lägger först insidestyget med avigsidan uppåt, sedan vadd och sist lapptekniken med rätsidan uppåt. Väljer du det svårare alternativet ska du inte ta med insidetyget i detta moment, utan bara lapptekniken och vadden.


När jag lägger ihop dessa lager, använder jag ofta ett temporärt spraylim för att hålla allt på plats. Helt suveränt, om du frågar mig. Man får bara vara lite försiktig eftersom det yr en del, samt att man inte använder för mycket så det tränger igenom tyget.


Quilta ihop dessa två eller tre lager med varandra (t.ex. med raka linjer eller frihandsquiltning) och skär rent runt lapptekniken med en linjal och rullkniv.


Ok, här väljer jag att stanna för den här gången. Om några dagar kommer del 2, där jag mer ingående tar upp dragkedjemomentet. Men då klockan just nu är över halv tolv är det nog bäst att sluta, så jag inte skriver något galet;) Hoppas du har blivit inspirerade att börja sy en sån här väska och att jag inte krånglat till det på något sätt.

Du får gärna ge mig respons på det jag skrivit genom att kommentera inlägget. Det vore guld värt!

Välkommen in i webshopen om du är sugen på att klicka hem ett mini charm pack eller två. För visst blir väskorna fina när det är lite blandade tyger!

Väl mött om några dagar igen!

4 kommentarer:

 1. Mycket bra beskrivet, en eller flera sådana måste det bli. Jag har flera buntar liggande. Ser fram emot del 2.Carin

  SvaraRadera
 2. Tack för att du delar med dig. Kram Lillemor

  SvaraRadera
 3. Tack för beskrivningen hittills. Nu väntar jag med spänning på nästa moment!

  /Anita B

  SvaraRadera
 4. Ååååh, vad jag längtar efter fortsättningen av beskrivningen,!

  Anita B

  SvaraRadera

En liten kommentar värmer hjärtat!